Säsongssammanfattning 2018/2019

Hallå, här kommer min säsongssammanfattning av skidsäsongen 2018/2019:

Med den hittills bästa sommarträning i ryggen, där träningen var väldigt givande och de få rullskidlopp som kördes gick väldigt bra(Total seger i Volkswagen rullskidcup och 15 plats i Klarävlsloppet) hade jag stora förhoppningar på mig själv inför vintern. Främst att jag skulle kunna utmana mina tidigare bästa resultat, både på de mindre svenska långloppen men också så klart min 85 plats i Vasaloppet.

Målen som jag satte upp för tävlandet var:

  • Topp 5 i svenska långloppscupen
  • Slå min 85 plats i Vasaloppet
  • Slå mina bästa resultat i de långlopp som jag kör
  • Höja min lägsta nivå
  • Aldrig bryta ett lopp oavsett lite motgång

Första tävlingen, Grönklittspremiären blev en helt okej insats. Farten saknades för att hänga med team åkarna men en godkänd premiär tävling där kroppen svarade bra på att tävla på snö igen. Efter det var tanken att försöka dra ihop en träningstävling i närområdet men vädret gjorde att planerna fick skrotas (kanske ett nytt försök nästa år istället). I början av december var det dags för Björnjakten. Fristilen dag ett kändes bättre än tidigare år då jag fortsatt lagt in minst ett pass skejt i veckan under sommarträningen. Under dag två när det var klassiskt(stakning) så åkte jag jämnt och lite bättre än några av konkurrenterna i den svenska långloppscupen vilket gjorde att förhoppningarna om ett bättre slutresultat än tidigare i cupen växte. Var 8 totalt i cupen förra året.

Efter en träningsperiod och julfirande i Grövelsjön var det dags för första tävlingen i långloppscupen (Craft ski marathon) i Grönklitt i början av januari. Slutade med en 16 plats där jag hade mersmak men en liten för feg inledning där jag inte trodde tillräckligt på mig själv när det började gå fort gjorde att det inte blev en bättre dag, tyvärr. Men känslan och kroppen den dagen tog jag med mig, kände mig mestadels väldigt stark och bidrog med fart i den klungan som jag hamnade i. Helgen efter gav jag mig av tillsammans med brorsan till norra Värmland och Långberget där deltävling två i cupen skulle köras, Skistart ski marathon. Det slutade med en 9 plats och efter två deltävlingar låg jag utanför topp 5 men med goda chanser att kunna avancera.

Inför Moraloppet (ingår inte i cupen) började magen strula och fick tyvärr lov att ställa in den tävlingen, vilket var sjukt tråkigt. Hade verkligen sätt fram emot att få tävla på hemmaplan men ibland säger kroppen ifrån och då är det bara att lyda. Inför deltävling tre, Wadköpingsloppet hade jag kunnat börjat tränat igen men under loppet kändes kroppen fortsatt seg och det svarade inte alls som innan magsjukan. Fick i alla fall med mig en 7 plats tack vara en total tömning och slitande loppet igenom. Måndagen efter kom nästa bakslag då näsan började krångla vilket resulterade i vila från träning och inte några fartpass tills söndagens Västgötalopp, deltävling fyra. Var då väldigt osäkert hur kroppen skulle svara. Efter ett första varv där allt som kunde gå fel. gick fel. Kom efter ett tag in loppet, började plocka placeringar och allt svarade bara bättre och bättre. Åkte in på en 9 plats vilket gjorde att jag hade helt plötsligt ett guldläge att knippa en 3 plats i svenska långloppscupen. Hur var det möjligt? Hade turen att konkurrenter missat några av tävlingarna i cupen pga sjukdom eller prioriterat andra tävlingar mm.

Cupavslutning och deltävling fem kördes i Högbo, vilket var mitt första besök på Bessemerloppet. Lyckades nu få till säsongens hittils bästa resultat och allt svarade bättre än tidigare. En fin 6 plats i tävlingen och 3 plats totalt i svenska loppscupen vilket så klart var över förväntan. Dagarna efter körde jag på med en något högre träningsdos och på fredagen åkte jag Kortvasan som sista längre fartpass och tömning innan jag skulle släppa på träningen inför Vasaloppet. Kortvasan blev en rejäl genomkörare där jag kände av träningen från veckan och ett bra träningspass inför den lugnare perioden fram emot Vasaloppet.

Det var nu dags för första söndagen i mars och Vasaloppet. Med en bra uppladdnings vecka hade jag förhoppningar att kunna utmana min 85 plats. Det var jag påväg att göra men med den sjukaste väggningen jag någonsin varit med om sista milen blev den en 108 plats i snö kaoset. Var som att jag varit magsjuk och skulle precis börja träna igen, fanns absolut inte någonting kvar under de sista kilometrarna. Kanske en bra lärdom att ta med sig och en bra erfarenhet men så klart surt att det händer under ett av årets viktigaste lopp. Men men, det kommer flera Vasalopp.

Efter Vasaloppet skulle jag ha kört Hälleforsrännet men arrangörerna fick lov att ställa in loppet pga vädret så fick tyvärr inte chansen att försvara min fjolårsseger och en snabb revansch efter Vasan. Det blev istället att köra ploj tävlingen ”En riktigt femmil” i Sörskog vilket var en skoj grej och en rolig erfarenhet att få åka med fäste. Var några år sedan sist. Veckan efter var vi iväg på en fjälltur med klassen i Grövelsjön vilket resulterade i lugna men långa dagar på turskidor. Lördagen efter när vi kommit hem blev det Idre-Särnaloppet och en helt utvilad kropp gjorde att jag kunde knippa fin 6 plats i ett starkt startfält. Kroppen svarade bra på den lugnare träningsvecka utan hög intensiva pass.

Jag avslutade säsongen med att först staka mig igenom Norra Garberg Hill Climb där det blev en 8 plats vilket var klart godkänt. Helgen efter körde jag första dagen på Grönklittsjakten där det blev den här säsongens sämsta insats, 5 timmars sömn och dålig motivation är inte att rekommendera när man ska tävla. Halsont gjorde att jag inte startade dag två, tävlingssäsongen var nu över. Alla mina resultat finns på Skidresultat.se https://skidresultat.se/?cat=skier&id=104683

Sammanfattningsvis är jag lite halvt nöjd med de enskilda resultaten jag presterade i vinter trots att de flesta varit bättre än tidigare år. Detta med tanke på sommaren jag hade inför vilket gav lite större förhoppningar, men tror att en blandning av tillfälligheter, magsjukan och lite små problem med näsan gjorde sitt rent resultatmässigt . Slog i alla fall min målsättning med att vara topp 5 i långloppscupen samt de flesta av övriga mål. Så får se säsongen som godkänd trots allt.

Jag har i alla fall bestämt mig för att satsa vidare nästa säsong, där mycket kommer att vara likt gällande sponsorer och klubb. Den största förändringen som kommer att bli är att jag under sommaren kommer att tillbringa mycket av tiden i Uppsala, vilket ska bli sjukt spännande. Skönt med ett miljöombyte. Kommer sedan fortsätta plugga i Falun vilket gör att det blir en del pendling under vissa perioder men tror att det kommer att lösa sig rätt bra.

Vill tacka alla som stöttat och hejat på mig under den här säsongen samt till alla sponsorer och Nusnäs IF som väljer att fortsätta göra det även nästa säsong. Här finns alla mina samarbetspartners https://hedbys.wordpress.com/sponsorer/ . Nästa vecka är det V.18 vilket innebär nytt träningsår och ett nytt kapitel ska skrivas, vi hörs!

Här kommer en säsongs film från vintern 2018-2019 med både tränings och tävlingsklipp:

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s